Strony

wtorek, 20 października 2015

Coconut volcano


Dziś na słodko, no może nie aż tak słodko, ale to moja propozycja drugiego śniadania/deseru.
 Nazwałam sobie go kokosowy wulkan, bo tak wygląda:P
W sumie łatwy i szybki w przygotowaniu, ale potrzebuje trochę czasu, by 'dojrzeć':P


Składniki (na 2 porcje):
1 puszka 400ml mleczka kokosowego
2-3 łyżki żelatyny
1 łyżka erytrolu (może być cukier, jeśli jecie)
garść ulubionych orzechów
3-4 łyżki wiórek kokosowych
garść malin i garść borówek (opcjonalnie)
małe opakowanie malin świeżych (lub mrożonych jeśli mamy, mogą też być inne owoce
np. mango, porzeczki lub ananas jeśli nie posiadamy malin)


Przygotowanie:
 1. Mleczko wlewamy do garnka i podgrzewamy.
2. Gdy będzie już gorące, wrzucamy erytrol i żelatynę. Mieszamy aż do rozpuszczenia.
3. Do gotowej masy wrzucamy wiórki, orzechy (potłuczone/posiekane) i owoce.
4. Dwa pucharki wykładamy folią spożywczą (ja akurat nie miałam, więc wyłożyłam woreczkiem foliowym przeciętym na pół)
i wlewamy masę po równo. Odstawiamy na bok do wystygnięcia.
5. Gdy masa wystygnie, wkładamy pucharki do lodówki- im dłużej, tym lepiej.
Najlepiej na całą noc, wtedy masa porządnie stężeje:)
6. Gdy deser będzie gotowy do spożycia, wykładamy go z pucharków na talerz (do góry nogami:P),
a górę polewamy musem ze zblendowanych owoców (u mnie były to maliny).



Smacznego:)

4 komentarze:

  1. ładnie to tak na noc kusić taką pysznością?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie to wygląda!:) Może się skuszę zrobić :)
    http://diamontsfashion.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Byłoby mi miło, gdybyś zostawił/a komentarz;]
It would be nice, if you left a comment;]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...