Strony

wtorek, 8 listopada 2016

Pumpkin curry sauce


Kiedyś jej nie lubiłam, obecnie mogłabym jeść codziennie. Mowa dziś o dyni. 
Ostatnio często gości na moim stole zwłaszcza w takim wydaniu, jak poniżej :)
Nie będę ukrywać, że połączenie dyni z curry, imbirem i mleczkiem kokosowym to dla mnie niebo w gębie.
Jeśli nie wierzycie, polecam spróbować :) Idealna propozycja na jesienny wieczór :)

Składniki (na 4 porcje):
1.5kg dyni
200gr makaronu ryżowego (może być ryż)
400gr piersi z kurczaka
kawałek świeżego imbiru
4 ząbki czosnku
pół cebuli
sól, pieprz, curry
łyżka oleju kokosowego
200ml mleczka kokosowego

Przygotowanie:
1. Dynię kroimy na większe i mniejsze kawałki. Pierś kroimy na kawałki, cebulę i czosnek w drobną kostkę,
a imbir w drobne paseczki (bądź plasterki- jak kto woli).
2. Na rozgrzanym oleju (w garnku) szklimy cebulę. Dodajemy imbir oraz czosnek i chwilę smażymy
(ale nie długo żeby czosnek nie zrobił się brązowy- wtedy staje się gorzki).
3. Następnie wrzucamy kurczaka, trochę go solimy/pieprzymy i chwilę smażymy.
4. Wrzucamy dynię, dodajemy curry i wszystko razem dusimy, aż dynia zmięknie.
5. Następnie wlewamy mleczko i ponownie dusimy, aż niektóre kawałki dyni rozmiękną się całkowicie, tworząc swego rodzaju sos.
6. Porcję makaronu wykładamy na talerz i polewamy sosem.

Makro (na 1 porcję):
11.5T/29.5B/66.5W

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Oj muszę wypróbować przepis Twój przepis!! Uwielbiam dynię i w tym sezonie eksperymentuję z nią wszerz i wzdłuż :)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę tego spróbować, wgląda pysznie !
    http://noa-artpage.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Byłoby mi miło, gdybyś zostawił/a komentarz;]
It would be nice, if you left a comment;]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...