Strony

środa, 28 października 2015

Stuffed peppers

Dziś propozycja bardzo łatwego, ale jakże dobrego obiadu, czyli faszerowane papryki.
Co prawda potrzebujemy więcej czasu, żeby je przygotować, ale smak rekompensuje czas:)



Składniki:
5-6 dość dużych papryk
ok. 2 woreczki ryżu (brązowy/basmati/czerowny/dziki)
3-4 łyżki curry
1 cebula
2 łyżki oleju kokosowego
1 opakowanie pieczarek
ok. 500 gram piersi kurczaka
1 opakowanie sera Grana Padano
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz

Przygotowanie:
 1. Papryki myjemy, odcinamy górę (ale tak by powstało nam coś na kształt wieczka), wydrążamy środek, 
czyścimy z pestek. Myjemy pieczarki i kroimy je w drobną kostkę. To samo robimy z cebulą.
2. Gotujemy ryż razem z curry i odrobiną soli. Ugotowany ryż odstawiamy na bok.
3. Pierś z kurczaka kroimy w większą kostkę, a potem mielimy na drobno.
4. Na rozgrzaną patelnią dodajemy 1 łyżkę oleju kokosowego i gdy ten się rozpuści, wkładamy mięso i podsmażamy.
5. Gdy mięso jest gotowe, wykładamy je na bok, a na tej samej patelni rozpuszczamy kolejną łyżkę oleju kokosowego
i wrzucamy cebulę.
6. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pieczarki. Solimy je trochę, by puściły sok.
Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz i przykrywamy pokrywką.
Dusimy je chwilę, a jeśli jest taka potrzeba, to odparowujemy wodę.
7. Do gotowych pieczarek dodajemy ryż, mięso i starty na grubych oczkach ser. Mieszamy całość.
8. Każdą z papryk nadziewamy farszem, tak by ten wystawał nieznacznie.
9. Gotowe papryki wkładamy do żaroodpornego pojemnika z przykrywką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni
i pieczemy aż skórka nie zacznie odchodzić.
10. Gdy papryki będą upieczone, na każdą z nich (po wyciągnięciu na talerz) sypiemy starty ser.

Smacznego:)


Ps. Jeśli zostanie nam farszu, możemy go spokojnie zostawić na później i zjeść:P

1 komentarz:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Byłoby mi miło, gdybyś zostawił/a komentarz;]
It would be nice, if you left a comment;]