Strony

wtorek, 13 października 2015

Sweet potato omelette


Dziś zapraszam Was w podróż kulinarną. Tym razem będzie to omlet z batatów.
Przepis wymyśliłam już jakiś czas temu, ciągle go modyfikowałam i w sumie nadal modyfikuję tym, co mam pod ręką:P
Ale generalnie baza jest ta sama, czyli batat, jaja i mąka:)


Składniki (na 2 omlety):
1 średni batat
2 łyżki mąki owsianej
1-2 łyżki mąki kokosowej
ok. 1/4 puszki mleczka kokosowego (czyli niecałe 100ml)
3 białka jaj
2 łyżki jogurtu greckiego
3 łyżki wiórek kokosowych
trochę jagód goji


Przygotowanie:
1. Batata obieramy ze skórki, myjemy, kroimy na plasterki i układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy bataty aż zmiękną.
Po upieczeniu odstawiamy na bok, by ostygły.
3. Białka jaj ubijamy na sztywno.
4. Gdy bataty wystygną, blendujemy je z mąką i połową mleczka kokosowego.
5. Gdy masa będzie gotowa, dodajemy ją do ubitych białek wraz z 2 łyżkami wiórek kokosowych.
Jeśli masa jest za gęsta, dolewamy jeszcze trochę mleczka kokosowego.
6. Gotową masę przekładamy na rozgrzaną patelnię teflonową i smażymy (pod przykryciem) aż do zrumienienia.
Potem przekładamy go delikatnie na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę aż do zrumienienia.
 UWAGA!! Omlet może się nie dać przełożyć (będzie się rozpadał), jeśli masa będzie zbyt rzadka albo zbyt gęsta.
7. Podajemy go z jagodami goji oraz jogurtem wymieszanym z łyżką wiórek kokosowych.
 
Ps. Omlet nie wymaga dosładzania, ponieważ batat sam w sobie jest już bardzo słodki.

Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Tak szczerze, to jeszcze batatów nie jadłam. A przepis ciekawy, więc jest okazja :)

    OdpowiedzUsuń

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Byłoby mi miło, gdybyś zostawił/a komentarz;]
It would be nice, if you left a comment;]