Strony

czwartek, 28 stycznia 2016

Millet pudding with dark chocolate



Dziś będzie coś dla tych, co lubią zdrowe słodkości. 
Zaproponuję Wam pudding z kaszy jaglanej.
Można go zjeść jako drugie śniadanie czy jako deser.
Niebo w gębie :D


Składniki (na 4 porcje):
  100gram kaszy jaglanej
laska wanilii (na zdjęciu pudding bez dodatku wanilii, z nią jest smaczniejszy)
400ml mleczka kokosowego
1-2 miarki odżywki białkowej o smaku czekoladowym
1 łyżka oleju kokosowego
40 gram czekolady gorzkiej
 

Przygotowanie:
1. Do rondelka wlewamy 200ml mleczka, wrzucamy kaszę oraz laskę wanilii (przecinamy ją na pół,
wydrążamy nasionka i całość wrzucamy). Gotujemy na wolnym ogniu po przykryciem do miękkości.
Jeśli kasza jest jeszcze twardawa, ale całe mleczko 'wsiąknęło', to możemy dolać trochę wody i jeszcze chwilę pogotować.
2. Po ugotowaniu blendujemy kaszę wraz z pozostałym mleczkiem do uzyskania gładkiej masy.
3. Po zblendowaniu połowę kaszy przekładamy do osobnej miseczki i dodajemy odżywkę białkową. 
4. Do pucharków/wysokich szklanek nakładamy najpierw masę czekoladową, a na to masę białą.
5. Na koniec górę polewamy gorzką czekoladą (rozpuszczoną z olejem kokosowym w gorącej kąpieli).


Smacznego:)

1 komentarz:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Byłoby mi miło, gdybyś zostawił/a komentarz;]
It would be nice, if you left a comment;]