Strony

piątek, 22 stycznia 2016

My healthy spaghetti


Uwielbiam spaghetii:D Muszę przyznać, że mogłabym je jeść codziennie i chyba nie znudziłoby mi się:P
Dziś przedstawię Wam przepis na moją, zdrową wersję:)

Składniki (na ok. 5-6 porcji):
 5-6 średnich pomidorów (najlepiej malinowych)
ok.500gram piersi z kurczaka/indyka
4-5 ząbków czosnku
1 duża cebula
1 świeża (ususzona) papryka chili
1 łyżka oleju kokosowego
2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
1 opakowanie świeżej bazylii
sól himalajska, pieprz, oregano, majeranek, papryka ostra i słodka
opakowanie makaronu pełnoziarnistego
trochę sera Grana Padano


Przygotowanie:
1. Pierś kroimy w kostkę i wrzucamy całość do blendera. Blendujemy, by mieć mięso mielone.
Nigdy nie kupuję gotowego mięsa mielonego, ponieważ nie wiem, co się w nim dokładnie znajduje.
2. Pomidory myjemy. Na każdym nacinamy 'X' i zalewamy wrzątkiem (żeby przykryło pomidory)
i czekamy aż skórka zacznie odchodzić.
3. Po jakimś czasie obieramy pomidory ze skórki i kroimy na kawałki.
4. Kroimy cebulę w drobną kostkę, bazylię siekamy, a czosnek obieramy.
 5. Olej kokosowy rozgrzewamy w dużym garnku i wrzucamy cebulę, by się zeszkliła.
6. Następnie wrzucamy mięso, sól, pieprz, majeranek, oregano, papryki, połowę bazylii (drugą połowę zostawiamy),
2 ząbki czosnku (wyciśnięte). Całość podsmażamy.
7. Gdy mięso jest gotowe, wrzucamy pomidory i wszystko razem dusimy. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy
i ponownie dodajemy oregano, majeranek, papryki, drugą połowę bazylii oraz świeżą ostrą paprykę,
a także pozostałe wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Jeśli jest taka potrzeba, sos możemy dosolić:)
8. Wszystko dusimy ok. 5-8min.
9. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
10. Danie dekorujemy startym serem oraz listkami świeżej bazylii.


Smacznego:)

1 komentarz:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Byłoby mi miło, gdybyś zostawił/a komentarz;]
It would be nice, if you left a comment;]