Strony

niedziela, 28 lutego 2016

Coconut mini tarts


Uwielbiam kokos i bardzo często go jadam.
Poza tym ostatnio zakochałam się w daktylach i często je wykorzystuję do pieczenia.

Dziś na tapetę idą tartaletki kokosowe z daktylowym spodem:)
Przepis jak zwykle został przeze mnie wymyślony:P
Jednak sądzę, że powinien przypaść Wam do gustu:)



Składniki (na 9 tartaletek):

ciasto:
125gram suszonych daktyli
150gram zblendowanych płatków owsianych
1 białko jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa:
ok. 130ml mleczka kokosowego
2 łyżki wody
2 łyżki żelatyny
2 łyżki erytrolu
8-10 łyżek wiórek kokosowych

Przygotowanie:
1. Daktyle zalewamy wrzątkiem. Gdy zmiękną, wrzucamy je do płatów, dodajemy białko i proszek.
Wszystko dokładnie blendujemy.
2. Powstałe ciasto dzielimy na 9 kulek i z każdą kulkę wykładamy na blachę do tartaletek tak, by trochę wystawała.
3. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) ok. 15-20min.
4. Gdy spód się piecze, żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy do mleczka wraz z erytrolem oraz wiórkami
i mieszamy. Odstawiamy w zimne miejsce, żeby ostygło. Jeśli po jakimś czasie masa nie jest gęsta, wkładamy ją do lodówki.
5. Gdy spody się upieką, odstawiamy je w zimne miejsce, by wystygły.
6. Na koniec każdy spód wypełniamy kokosową masą.

Ps. Masę można także zrobić bez użycia żelatyny. Potrzebujemy wtedy mleczka min. 82%.
Delikatnie wybieramy gęstą warstwę (wodę możemy wypić albo wykorzystać do koktajlu)
i mieszamy wraz z erytrolem i wiórkami. Również wkładamy na chwilę do lodówki.

Smacznego:)

3 komentarze:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Byłoby mi miło, gdybyś zostawił/a komentarz;]
It would be nice, if you left a comment;]