Strony

środa, 27 września 2017

Golden milk


Nadeszła jesień a więc i sezon przeziębień. By ich uniknąć należy wzmocnić odporność.
Kiedyś moim sprawdzonym sposobem było picie soku z cytryny, natomiast od jakiś 2 lat piję
tzw. "złote mleko".


Niestety w zeszłym roku kiedy liczyłam kalorie (durna ja- raz że nie słuchałam siebie, a dwa że zaufałam komuś,
kto nie do końca znał się na rozpisywaniu diet), w dziennej kaloryce zbrakło miejsca na ten wyjątkowy napój.
Przez niskokaloryczną dietę organizm stracił odporność (którą miał do tej pory) i praktycznie co miesiąc byłam przeziębiona:(
Dlatego teraz nie liczę kalorii, co nie oznacza że obżeram się jak świnia, po prostu mniej więcej wiem, ile co ma
i znam na tyle swój organizm, że wiem kiedy jem za dużo albo za mało. Ponadto nadal borykam się z problemami zdrowotnymi,
ale po wykonaniu szeregu badań (w tym genetycznych), wiem co mi jest i że do końca życia będę musiała uważać na to co jem
i mniej więcej zwracać uwagę na kalorie. Dodatkowo w sezonie jesiennym znów wprowadziłam do jadłospisu złote mleko.

Co do samego mleka, to oprócz podnoszenia odporności ma wiele innych właściwości, np: 
- działa rozgrzewająco, przez co walczy z przeziębieniem, leczy kaszel i gorączkę,
- zwalcza infekcje, ponieważ posiada właściwości antybakteryjne,
- działa przeciwbólowo,
- podobno działa antydepresyjnie,
- pomaga w zasypianiu, dzięki właściwościom uspokajającym i wyciszającym,
- jest naturalnym antyoksydantem, który rewelacyjnie zwalcza wolne rodniki,
- przede wszystkim oczyszcza organizm: wspomaga pracę wątroby oraz woreczka żółciowego,
oczyszcza krew oraz pomaga pozbyć się nadmiaru śluzu z organizmu,
- pomaga w leczeniu Alzheimera, cukrzycy czy reumatoidalnego zapalenia stawów.
- leczy rany i hamuje krwawienia.

Przepisów na nie jest mnóstwo w Internecie, jednak ja Wam podam mój,
dzięki któremu mleko przygotujecie w 5 minut :) 

Składniki:
szklanka mleka roślinnego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 ząbek czosnku (obrany i pokrojony w plastry)
kawałek świeżego imbiru (obrany i pokrojony w plastry)
szczypta pieprzu

Przygotowanie:
 1. Mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy (ale nie możemy go zagotować).
2. Do podgrzanego mleka dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy,
pamiętając by nie zagotować mleka!!
3. Przelewamy napój do kubka i pijemy gdy jest ciepły.

Od razu uprzedzam, że smak na początku może odrzucać i nie każdemu zasmakuje.
Jednak ja go uwielbiam i ze smakiem piję :)

Smacznego :)

kubek- home&you

3 komentarze:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Byłoby mi miło, gdybyś zostawił/a komentarz;]
It would be nice, if you left a comment;]