Strony

czwartek, 24 września 2015

Penne with chicken and green pesto


Praktycznie wszystkie ostatnie przepisy były 'na słodko'. 
Stwierdziłam więc, że tym razem pojawi się post obiadowy:)
W maju tego roku prezentowałam Wam przepis na makaron z krewetkami (TUTAJ),
dziś będzie on z kurczakiem:)



Składniki (na 2 porcje):
 1-2 pęczki świeżej bazylii
3-4 ząbki czosnku 
garść nerkowców (ok. 30-35gr)
50gr sera Grana Padano 
5-6 łyżek oliwy z oliwek 
ok. 1-2 łyżeczki oleju kokosowego
200gr pełnoziarnistego makaronu penne
 ok. 400-500gr piersi z kurczaka


Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy aldente (w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy/oleju kokosowego). Przecedzamy i odstawiamy na bok.
2. Bazylię, czosnek, ser, nerkowce i oliwę umieszczamy w blenderze i blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
Jeśli jest za gęsta, to dolewamy jeszcze trochę oliwy. Tak powstaje nam nasze pesto)
3. Pierś kroimy na drobne kawałki (mniej więcej wielkość makaronu) i doprawiamy ją solą oraz pieprzem.
4. Obsmażamy ją na uprzednio rozgrzanej patelni z olejem kokosowym (1 łyżeczka).
5. Gdy pierś jest podsmażona, przekładamy ją na osobny talerz/miskę, a na tą samą patelnię
wykładamy wcześniej przygotowane pesto.
6. Chwilę je podsmażamy (ok.2min), wrzucamy wcześniej podsmażoną pierś oraz makaron
i smażymy dosłownie jeszcze chwilkę, by wszystkie smaki dobrze się 'przegryzły':P
7. Penne wykładamy na talerz i przyozdabiamy listkami bazylii.


Smacznego:)

3 komentarze:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Byłoby mi miło, gdybyś zostawił/a komentarz;]
It would be nice, if you left a comment;]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...