Dziś przedstawiam Wam przepis na ciasto 'bounty', bez pieczenia, bez glutenu i laktozy:)
Robi się je szybko, smakuje wyśmienicie i naprawdę trzeba mieć silną wolę, by skończyć na jednym kawałku:P
Składniki (na 4 porcje):
95gram suszonych daktyli
40gram wiórek kokosowych
200ml mleczka kokosowego (ta gęsta część)
50gram mąki kokosowej
40gram nerkowców
20gram oleju kokosowego
80gram gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Spód:
1. Nerkowce blendujemy bądź rozbijamy na drobno i dodajemy mąkę kokosową.
2. Daktyle zalewamy wrzątkiem. Gdy zmiękną, odcedzamy je i blendujemy razem z nerkowcami i mąką.
3. 15gram oleju rozpuszczamy i dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy (najlepiej wyrobić ciasto w rękach).
W konsystencji ma wyjść jak kruche ciasto.
4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto.
5. Wkładamy na chwilę do lodówki.
Środek:
1. Mleczko kokosowe ubijamy na sztywno (tak jak pianę z białek).
2. Dodajemy wiórki i dokładnie mieszamy.
3. Wyciągamy spód z lodówki i wykładamy masę. Ponownie wkładamy do lodówki.
Góra:
1. Czekoladę rozpuszczamy z 5gramami oleju w kąpieli wodnej.
2. Rozpuszczoną czekoladę wylewamy na wierzch ciasta. Gdy chwilę przestygnie,
ponownie wkładamy do lodówki na ok.30min.
Makro (w 1 porcji):
31.2W/24T/2.5B
Makro (w 1 porcji):
31.2W/24T/2.5B
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Byłoby mi miło, gdybyś zostawił/a komentarz;]
It would be nice, if you left a comment;]