Dziś przepis na zdrowszą wersję ciasta 'banofee'. Tej oryginalnej wersji nigdy nie jadłam,
ale wyglądała w Internecie tak pięknie, że postanowiłam pokombinować z alternatywą.
Nie ukrywam, że jest tutaj trochę więcej pracy, ale myślę, że smak to wynagradza :)
Składniki (na małą formę ok. 21cm):
300gr mąki owsianej
200gr masła bez laktozy
1 całe jajo
1/3 szklanki erytrytolu/ksylitolu
300gr daktyli suszonych
2-3 banany (zależy od wielkości)
2 puszki gęstej części mleczka kokosowego 82%
2-3 łyżeczki agaru
2-3 łyżki erytrytolu/ksylitolu zmielonego na puder
gorzkie kakao na wierzch
Przygotowanie:
A. Spód:
1. Mąkę, masło, jajo oraz erytrytol/ksylitol ugniatamy na kruche ciasto po czym wkładamy do lodówki na ok.20-30min.
2. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy na dosyć gruby kawałek (ok.1cm) i wykładamy na formę do tarty,
pamiętając o brzegach i dokładnie dociskając do formy.
3. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobbieg) aż do zrumienienia.
4. Gdy ciasto się upiecze, odstawiamy na bok do wystygnięcia.
B. Kajmak z daktyli:
1. Daktyle zalewamy wrzątkiem tak by woda delikatnie je przykryła.
2. Po ok. 15-20min blendujemy je na gładką masę.
C. Bita śmietana z mleczka.
1. Gęstą część mleczka wykładamy do miski i zaczynamy miksować.
2. W międzyczasie dosypujemy puder oraz agar i nadal dokładnie miksujemy.
3. Wkładamy na chwilę do lodówki.
D. Całość:
1. Na ostudzone ciasto nakładamy kajmak z daktyli.
2. Na nim układamy banany pokrojone w plastry (jedna warstwa).
3. Na banany wykładamy bitą śmietaną i całość posypujemy kakaem.
Po przygotowaniu ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego :)
jej,jak cudnie wygląda!
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda, muszę wyróbować przepis:)
OdpowiedzUsuńendzelek.blogspot.com