Przepis na chlebek bananowy pojawił się w zeszłym roku na moim blogu (TUTAJ).
Obecnie, jeśli go piekę, robię go w takiej wersji, jaką zobaczycie poniżej.
Jest smaczniejszy po prostu :)
Składniki:
1 duży dojrzały banan
0.5 szklanki oleju kokosowego
2 całe jaja
150ml mleka gryczanego
100gr mąki gryczanej
50gr wiórek kokosowych
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki karobu
Przygotowanie:
1. Banany, jajka, olej i mleko blendujemy.
2. Dodajemy suche składniki i wszystko dokładnie mieszamy (jeśli masa jest za gęsta można wlać troszkę wody).
3. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę.
4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni (góra-dół) przez ok.40-45min do tzw. "suchego patyczka".
5. Po upieczeniu wyciągamy ciasto na bok i wyjmujemy z formy, by całkowicie wystygło.
Makro (na 1 kawałek, z keksówki wychodzi 10 kawałków):
14W/1.6B/13.5T
14W/1.6B/13.5T
Smacznego :)
Uwielbiam ten chlebek bananowy ;)
OdpowiedzUsuńciekawa jestem jak smakuje :)
OdpowiedzUsuń