Dziś przedstawię Wam przepis na chlebek bananowy.
Znalazłam go jakiś czas temu w necie, ale składniki zmodyfikowałam pod siebie.
Obecnie piekę go jeszcze inaczej, więc zmieniona wersja (wg mnie jeszcze lepsza) na blogu też się pojawi.
Składniki:
3 dojrzałe banany
1/3 szklanki oleju kokosowego lub ryżowego
1 całe jajo
1 białko jaja
1/2 szklanki wody
2 szklanki mąki owsianej/gryczanej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Banany, jajka, olej i wodę blendujemy.
2. Dodajemy suche składniki i wszystko dokładnie mieszamy.
3. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę.
4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni (góra-dół) przez ok.40-45min do tzw. "suchego patyczka".
5. Po upieczeniu wyciągamy ciasto na bok i wyjmujemy z formy, by całkowicie wystygło.
Chlebek można jeść 'na sucho', z miodem (zwłaszcza jak banany nie są aż tak dojrzałe i tym samym słodkie),
masłem orzechowym lub dżemem własnej roboty.
Smacznego:)
ostatnio mam bzika na punkcie chlebka :)
OdpowiedzUsuńPorcelainDesire
wyglada apetycznie. u mnie też jedzenie na blogu
OdpowiedzUsuńświetny przepis na pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie :)
świetny przepis na pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie :)