Dziś w propozycji śniadaniowej przedstawiam Wam przepis na placki białkowe.
Uwielbiam je, są pulchniutkie, pożywne i mega smaczne.
Zapewniam, że zasmakują każdemu:)
Składniki (wychodzi 12 średniej wielkości placuszków):
1 szklanka mąki owsianej/gryczanej/jaglanej (do wyboru)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 duży dojrzały banan
1 szklanka mleka koksowego/sojowego/ryżowego/jaglanego
(do wyboru; zwykłe od nieszczęścia też może być:P)
3 białka jajek
2 łyżeczki oleju kokosowego (lub ryżowego)
Do dekoracji:
ulubione owoce, orzechy, jagody goji oraz serek mascarpone z jogurtem greckim
Przygotowanie:
1. Zblenduj banana, mleko, białka i olej.
2. Wsyp mąkę, proszek oraz sól i wszystko dokładnie wymieszaj- najlepiej trzepaczką. Nie blenduj ponownie masy!!:)
3. Rozgrzej teflonową patelnię i wylej na nią ciasto. Mi z jednej tradycyjnej chochli do zupy wychodzi
jeden średniej wielkości placek.
4. Smaż aż do zrumienienia i przewróć. Ponownie smaż do zrumienienia.
5. Gotowe placuszki przełóż masą z serka mascarpone i jogurtu.
6. Wierzch udekoruj owocami i/lub jagodami goji.
Smacznego:)
Mmmmm.. wyglądają rewelacyjnie! ;)
OdpowiedzUsuńSiostryAndrzejewskie
najlepsze! <3
OdpowiedzUsuńSandicious