Dziś przedstawiam Wam przepis na zapiekankę jabłkową:)
Składniki (na 4 porcje):
1-2 średnie jabłka
4 białka jaj
1-2 łyżki erytrolu
1-2 łyżki cynamomu
1-2 łyżki rodzynków
1-2 łyżki proszku do pieczenia
1-2 łyżki orzechów laskowych/włoskich
100gram płatków owsianych
Przygotowanie:
1. Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach, a orzechy siekamy na drobno.
2. Białka jaj ubijamy na sztywno razem z erytrolem.
3. Płatki zalewamy wrzątkiem i czekamy aż nasiąkną.
4. Gdy płatki nasiąkną, odcedzamy je i łączymy razem z pozostałymi składnikami.
Całość dokładnie mieszamy.
5. Masę przekładamy do 4 kokilek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż do zrumienienia.
Smacznego:)
Mniam wyglada bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńapetyczne maleństwa :)
OdpowiedzUsuńPorcelainDesire