Nigdy specjalnie nie przepadałam za makaronem ryżowym, ale ostatnio mogłabym go jeść codziennie.
Smakuje mi dosłownie ze wszystkim, a z pesto to już w ogóle niebo w gębie:)
Dziś pokażę Wam przepis na makaron po chińsku wg Gordona Ramsay'a.
Przepis ten zobaczyłam kiedyś na jego kanale YT i od razu musiałam go wypróbować.
Zajmuje naprawdę chwilę, by go przygotować, a jest pyszny:)
Składniki (na 2 porcje):
1 opakowanie makaronu ryżowego
0.5 butelki sosu sojowego (można dać całą, jeśli lubicie bardziej słone potrawy)
1 słoiczek pędów bambusa
świeży imbir
1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
1 łyżka oleju kokosowego lub ryżowego
1 brokuł
ok.500 gram piersi kurczaka
0.5 opakowania grzybów mun (opcjonalnie; na zdjęciu ich nie ma, ale często je dodaję)
2 jajka
Przygotowanie:
1. Kurczaka kroimy na drobne paski. Brokuły dzielimy na małe różyczki.
Imbir obieramy i kroimy na drobne paski, a czosnek siekamy.
2. Makaron kruszymy, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem.
3. To samo robimy z grzybami, ale w innej miseczce. Gdy trochę zmiękną, należy je ugotować.
4. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy imbir wraz z czosnkiem.
5. Po chwili wrzucamy kurczaka i smażymy go.
6. Gdy kurczak jest gotowy, wrzucamy surowego brokuła.
Garnek przykrywamy i chwilę wszystko dusimy.
7. Gdy brokuł jest lekko twardawy, odcedzamy makaron i dodajemy go do kurczaka oraz brokuła.
Dodajemy pędy i pokrojone w drobne paseczki grzyby mun.
8. Do wszystkiego dodajemy sos sojowy i chwilę dusimy.
9. Na koniec zgarniamy wszystko na jedną stronę garnka,
a na drugą wylewamy roztrzepane wcześniej jajka.
10. Całość mieszamy, aż jajka się zetną.
Smacznego:)
Ale nam smaka narobiłaś...
OdpowiedzUsuńSiostryAndrzejewskie