Po raz kolejny omlet na moim blogu:P
Nic na to nie poradzę, uwielbiam omlety, jem je codziennie na drugie śniadanie w pracy,
Nic na to nie poradzę, uwielbiam omlety, jem je codziennie na drugie śniadanie w pracy,
tylko praktycznie każdego dnia w innej wersji. Wiem jedno, omlety nigdy mi się nie znudzą:)
Dziś wersja białkowa, z mniejszą ilością węglowodanów.
Składniki:
1 średni dojrzały banan
1 średni dojrzały banan
2 białka
miarka odżywki białkowej (u mnie akurat waniliowa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżki mascarpone (może być jogurt grecki jeśli możecie jeść nabiał)
1 łyżka mleczka kokosowego
10gr gorzkiej czekolady
0.5 łyżeczki oleju kokosowego
trochę jagód goji do dekoracji
Przygotowanie:
1. Białka jaj blendujemy z bananem.
2. Dodajemy odżywkę białkową i proszek do pieczenia. Całość mieszamy.
3. Pieczemy na rozgrzanej patelni pod przykryciem do zrumienienia.
Po ok. 4-5min przekładamy na drugą stronę i pieczemy bez przykrycia.
4. W międzyczasie czekoladę wraz z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej,
a mascarpone mieszamy z mleczkiem.
5. Gdy omlet jest gotowy, kroimy go na 4 części, przekładamy masą, wierzch polewamy czekoladą i posypujemy jagodami.
Ps. Czekoladę możecie zastąpić np. wodą wymieszaną z kakao.
Mniej słodsze ale też mniej kaloryczne:P
Smacznego:)
wygląda ekstra :o
OdpowiedzUsuń